donderdag 7 april 2011

Nieuw Zeeland: De Kiwi Express deel 2

Ja mensen, we zijn er nog hoor! Het is hier moeilijk om gratis internet te vinden, dus vandaar dat jullie even moesten wachten op deze post, maar hier zijn we dan….
Met de ferry gingen we naar het zuidereiland, van Wellington naar Picton. Helaas was er weinig moois te zien onderweg, omdat er ineens heel veel mist was. Eenmaal op het zuidereiland was onze eerste stop een Nederlandse bakkerij, waar Erik een lekker roombroodje nam en Steef een kersenflap. Mmmmm, dat smaakte :-). Het weer zag er wat minder goed uit, donkere wolken pakten zich samen en leverden een spectaculaire zonsondergang op.

We besloten om naar het Abel Tasman nationaal park te rijden, om eens te zien wat er naar onze landgenoot was vernoemd. Bij het park vonden we een backpackerscamping, zodat we de volgende dag startklaar waren voor een excursiedagje. We hadden een combinatie van wandeltocht en boot geboekt, en het was fantastisch weer. De boot bleek voor Steef een beetje een pechgeval… Het was een  spectaculaire (20 persoons) speedboot, die keihard bonkte op de golven.  De gouden regel bij alle bewegende dingen is dat Steef voorin moet zitten, maar bij de jet was dit een extreem slecht idee...
Als onderdeel van de excursie gingen we langs een rots met zeehonden varen (alles voor de zeehondjes he :-) ), gelukkig had Erik nergens last van. Daarna kon onze wandeling door het park dan eindelijk beginnen. De zee was supermooi blauw en de stranden waren hagelwit. Vlak achter het strand begon het regenwoud, dus gelukkig liepen we meestal in de schaduw.


Eind van de middag gingen we weer terug met de boot, Steef was deze keer op advies van Erik helemaal achterin gaan zitten, en had het nu prima naar haar zin.
In Nieuw Zeeland zijn er langs de weg allerlei attracties te zien, dus we maakten regelmatig een spontane stop. Zo zagen we de langste hangbrug, van maar liefst 110 meter over de Buller Gorge kloof:

Na de hangbrug was  het tijd voor een bekend Nieuw Zeelands fenomeen: de gloeiwormgrotten. Op het noordereiland waren we hier niet aan toe gekomen, dus het stond bovenaan het lijstje van de must-sees. We konden kiezen uit een wandelexcursie of een raftingexcursie. Toch maar voor het wandelen gegaan.
Bij aankomst bij het evenementenbedrijf kwamen we tot de hilarische ontdekking dat wij de enigen voor de wandelexcursie waren, maar dat er 3 dames van in de zestig voor het raften gingen… (NB. Zoekt er iemand nog een moederdagidee??) Zij werden in een zeer charmante wetsuit gehesen, en we gingen allemaal samen met een treintje door het bos naar de grotten. Eenmaal binnen splitsten onze wegen zich en gingen we met de gids de grotten bekijken. Het was er stikdonker en soms werd Steef er wat claustrofobisch van, maar we zagen veel coole stalagmieten en stalagtieten.

Wel moesten we erg voorzichtig zijn met onze helm en hoofdlampje, om niet de bovenkant van de grot te raken en zo een 2000 jaar oude stalagtiet in wording van het plafond af te schrapen. Heel voorzichtig gingen we als olifanten door de porseleinkast… Aan het eind van de grotten kwamen we bij een grote opening met uitzicht op het regenwoud, het leek wel Jurassic park
:-).

Maar waar bleven de gloeiwormen nu, daarvoor waren we toch gekomen…. Op de terugweg door de grotten hebben we ze in vol ornaat kunnen bewonderen. Onze gids zei dat het bijna onmogelijk was om met een gewoon fototoestel foto’s te maken maar onze superfotograaf heeft het toch maar even mooi vastgelegd:

Groot was onze verbazing toen we de volgende dag in een andere plaats (Hokitika) kwamen, waar je gratis en voor niks de wormen kon zien ’s avonds. Waarom waren we hier niet eerder achter gekomen…. Na ja we hadden er wel een mooie grottenklimtocht aan overgehouden he….

Onze reis ging verder naar de grootste attractie van het zuidereiland: de gletsjers. Er zijn 2 gletsjers die je kan bekijken: de Fox en de Fransz Joseph (kortweg: de Fransz). Op aanraden van andere mensen gingen wij voor de minder toeristische Fox. Gelukkig was het weer op de dag van de excursie weer stralend, want het had net 2 dagen geregend. Onze gids Tom had het hele weekend vastgezeten in een berghut, waar hij vanwege het slechte weer niet meer wegkon. Op maandagmorgen had de heli hem opgehaald en na een paar koppen sterke koffie was hij weer fit genoeg om 15 mensen op sleeptouw te nemen. Er was een groot magazijn waar je allerlei warme kleren kon aandoen, dus wij namen braaf wanten mee en een regenjas (je weet nooit hier). Verder moesten we bergschoenen van het bedrijf aan, echt enorm zware. Steef denkt dat er stiekem lood inzat ;-)

Helaas gingen wij niet met de heli (a 200 euro p.p.) maar met een bus naar de berg en toen lopend over een rotspad. Er stonden allerlei bordjes dat je moest oppassen voor vallende stenen, dus we mochten niet stoppen de eerste 500 meter. We zagen rotsen in verschillende kleuren, alsof ze er speciaal voor een foto waren neergelegd.

Na ongeveer 900 meter gelopen was het tijd om de ijspinnen onder onze schoenen te binden. Het eerste stuk ging over een soort ijstrap, die iedere dag weer aanvroor en daarom weer uitgehakt moest worden. Nu kwamen de zware schoenen wel heel goed van pas, want anders waren we echt wel snel omgezwikt.

Toen we een stuk omhoog waren, hadden we fantastisch uitzicht over de gletsjer. We mochten ook om de beurt kijken in een soort kloven in het ijs, waar een heel bijzondere blauwe kleur inzat. Verder konden we door een soort tunnel, maar Steef heeft zich er maar niet aan gewaagd (teveel slipgevaar). Na een halve dag was het helaas weer tijd om te vertrekken, maar we zijn weer een hele ervaring rijker!

Ons campertje tufte hierna naar het zuiden, naar het levendige Queenstown. Voordat we hier aankwamen, gingen we nog even lunchen in Wanaka. Dit ligt aan een groot meer, dus je kon ook allerlei watersport activiteiten doen. Als echte Brabanders zagen wij een mooie ‘watertractor’, dus die kozen wij. Je gelooft het niet maar we zijn warempel droog gebleven tijdens het waterfietsen op dit ding…        

Onze wateractiviteiten waren nog niet afgelopen, want in Queenstown boekten we een relaxed tochtje op het meer. Het bedrijf heette Million Dollar Cruises maar gelukkig mochten wij voor minder mee :-)

De bekendste attractie van Queenstown is de gondola, een lift waarmee je hoog op de berg kunt om van het uitzicht te genieten. Helaas betrok het weer net toen we naar boven gingen, maar het uitzicht was er niet minder om. Let ook op de Koninklijke zwaai van Steef:

In voor Steef was het fijn dat er in Queenstown  weer naar hartelust gewinkeld kon worden. Normaal moet dit onder het motto: kijken, kijken maar niet kopen – het pas niet in de rugzak, maar hier kon er een kleine uitzondering gemaakt worden. Een winkel had namelijk de aanbieding dat je de eerste kilo gratis naar huis kon laten versturen, en dat het dan belastingvrij was. Dus wij vroegen of dit ook gold als je maar 1 kilo had? Ja hoor, dat maakte niet uit. Dus kozen we een paar leuke t-shirts van samen 20 euro, die deze vriendelijke mensen voor dit bedrag ook nog gingen opsturen met de snelle post. Niet te geloven he :-). Pap, mam, er komt dus een pakketje aan.

Erik had andere prioriteiten gevonden, namelijk vissen. Hij boekte een excursie om te vissen op het meer. De opbrengst was maar liefst 2 zalmen en 1 forel, die hij schoongemaakt mee naar huis kreeg. Deze hebben we daarna gevuld met een soort tapenade en ze in de oven gelegd. Wat een luxe, overheerlijk!

Na Queenstown moest het groene kikkertje even een sprint trekken naar Dunedin, aan de oostkust. Vanwaar deze haast? We waren op weg naar een aflevering van Sjakie, ehhh Steefie en de chocoladefabriek! We gingen namelijk naar de fabriek van Cadbury’s voor een fabriekstour. (Ja, Kim van Saskia – je had zeker met ons willen ruilen….) Wat ons direct opviel was dat de dames die er werkten er spontaan grijs haar hadden gekregen, maar dit bleek te liggen aan de haarnetjes die iedereen opmoest. Erik wist met zijn stoppelbaard gelukkig net te ontsnappen aan de baardnetjes :-).

Onze gids Sarah gaf iedereen een papieren zakje, dat tijdens de tour gevuld ging worden met chocolade. Denk nu niet dat deze ‘zomaar’ uitgedeeld werd, nee je moest onderweg quizvragen beantwoorden en iedereen die het goed had kreeg een chocolaatje. Steef werd er spontaan competitief van en probeerde alle kleine kinderen te overtreffen. Dit leverde dan ook een volle zak chocolaatjes op…  Voor de liefhebbers onder ons die ooit nog bij Cadbury’s denken te komen: onthoud het getal 731, dit gaat je bonuspunten opleveren. Aan het eind van de tour gingen we met de hele groep in een hoge silo. We moesten allemaal tegelijk hard gillen,”om een geluidssensor te activeren” jaja, en toen kwam er 1000 kilo vloeibare chocolade uit het dak naar beneden gestort. COOL! Helaas mochten we in de fabriek geen foto’s maken, maar hierbij eentje van het einde van de tour.

Dunedin is de meest ‘Schotse’ stad van NZ, en daar zijn ze trots op. En wat is er Schotser dan een kasteel? Dus gingen we naar het enige (!) kasteel in NZ, het Larnach Castle.

Wel leuk maar we hebben wel grotere kastelen gezien in Europa. Het kasteel was nu in particuliere handen, maar de huidige eigenaren hadden duidelijk problemen met het onderhoud. Wij houden het toch maar bij een bescheiden huis ;-)

In de buurt van Dunedin waren er ook hele speciale geelogige pinguins te zien, dus wij er naar toe. Ze (de Lonely Planet) waren ons alleen vergeten te vertellen dat je hiervoor eerst 45 minuten door de duinen moest struinen – in ons geval met een ijskoude wind. Steef gaf het op en ging een boekje lezen in de auto, maar Erik trotseerde de elementen en wist de pinguins vast te leggen – tot grote verbazing van andere verkleumde toeristen, die al 2,5 uur in de uitkijkhut zaten te wachten en nog niks hadden gezien.

Op zondag was het weer tijd om uit Dunedin te vertrekken, maar niet zonder dat we even langs de steilste straat ter wereld zijn gereden. Erik zette de kikker in de turbo, en we kunnen jullie vertellen dat het inderdaad erg steil was!

Ons plan was om voor Christchurch nog te stoppen bij het Banks schiereiland, maar wegens slecht weer moesten we het plan herzien. Wat nu, want in NZ is alles gericht op buitenactiviteiten… We dachten aan de fijne warmwaterbaden van Rotorua, en besloten door te crossen naar Hanmer Springs, een bergdorpje 120 km ten noorden van Christchurch. Weer of geen weer, de warmwaterbaden zijn altijd lekker warm. Een goed moment om even bij te komen van alle bezienswaardigheden zeker met een uitzicht op bergen met vers gevallen sneeuw!
Inmiddels zijn we aan onze laatste daagjes in NZ bezig en is het groene kikkertje weer ingeleverd met 3300km meer op de teller. Ook weer fijn om heel even in een gewoon bed te slapen, want in Australie kamperen we weer verder. In Christchurch zijn de gevolgen van de aardbeving nog heel goed te zien, zo is het stadscentrum nog helemaal afgesloten. Er lopen scheuren over de wegen en van sommige huizen zijn er muren naar beneden gevallen. Vannacht lagen we in bed en voelden we zelfs een naschok; dit gebeurt nog eens in de paar dagen volgens de mensen hier.Zaterdag vertrekt het vliegtuig naar Australie, en landen we in het warmere Brisbane!                  5 opmerkingen:

 1. Gloeiende gloeiende... wat een gave wormen ;-)! X Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Steef en Erik, lekker chocoladesnoepers, Steef en competitief... kan me nu niks bij voorstellen. Nieuw-Zeeland was super zo te lezen. Staat nu hoog bovenaan mijn lijstje als ik jullie verhalen lees! Veel plezier in Australia. Lekker koala's knuffelen en geen ruzie maken met de kangaroes!

  Groetjes, Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo ik moet dadelijk naar de accupunctuur
  hoi erik en steef hoe gaat het?
  Onze Stef gaat daddelijk naar de accupunctuur toe, vanwege zijn hooikoorts. Het is hier prachtig weer, echt genieten. Genieten jullieook nog maar lekker van jullie reis.

  groetjeds iris stef en hannie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ha erik en steef
  Leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken en de foto's erbij.
  Ik heb gekeken of ik een foto van kyra met haar c diploma kon versturen maar snap het toch niet helemaal. Ons vorige reactie is er ook niet in gekomen. Schijnbaar moet ik vaker klikken op reactie plaatsen, dus een nieuwe poging.
  Nou hier heeft kyra er dus een diploma bij, staat het zwembadje in de tuin want het is de heleweek al zomers. En dat word weer veel paaseieren zoeken het weekend denk ik.
  Bedankt voor de kaart, deze is iets later bij ons gekomen omdat het adres niet helemaal klopte.
  Dikke kus van Kyra Anoek Frank Bianca en geniet er nog van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heej Steef en Erik,


  Ik zal Kim zometeen eens die foto van Cadbury's laten zien. Hij is vast jaloers :-)

  Liefs,
  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen