donderdag 13 januari 2011

Wijnlanden en Knysna

Hierbij weer nieuws van ons vanuit het zonnige Zuid-Afrika…
De afgelopen week zaten we eerst in de wijnstreek. Om maar even op chic te gaan hebben we gepicknickt bij Seidelberg wijn. We kregen een grote mand met lekker eten, en natuurlijk een bijbehorend dekentje. In de schaduw was het goed te doen, in de zon was het 38 graden. De blanke bleekscheetjes zijn niet zo bleek meer J… Een Zuid-Afrikaan heeft ons nog meegenomen naar een nog chiquer landgoed, Delaire. We vielen daar lichtelijk uit de toon in onze afritsbroeken, maar wij genoten heerlijk van het uitzicht over de wijnvalleien.
In de buurt van Stellenbosch hebben we daarna een krokodillenfarm bezocht. Dit was geen ‘gezellige dierentuin’ maar een echte krokodillenkwekerij. We liepen over een loopbrug waar verschillende vijvers onder lagen, in totaal lagen er 1800 krokodillen onder de plankjes van de brug. Daarnaast hadden ze nog een hal waar je niet in mocht, maar waar er ook nog 4200 in zaten. Erik heeft – hoe heldhaftig! – er nog een vastgehouden. Je kon de farm ook afhuren voor bruiloften, die man grapte nog ‘of we het trouwfeest over wilden doen’…. In Zuid-Afrika is iedereen van onze leeftijd getrouwd, het is hier niet gebruikelijk om ongetrouwd samen te gaan wonen. We hebben er maar even om gelachen.
Een van de leukste dingen aan Stellenbosch is het eten van lekkere taartjes. Midden in het centrum zit een heel klein bakkerijtje, Mila’s cakeshop. Na anderhalf jaar wachten was het dan zover: ik mocht een lekker taartje uitzoeken! Op de foto’s kunnen jullie zien dat het niet makkelijk was om te kiezen, maar uiteindelijk is het een supercocoladecake geworden… mmmmmmmmmmm J!
Na Stellenbosch gingen we richting Betty’s Bay. Dit is een plaatsje aan de kust, het lijkt op het campinggevoel van Renesse. Er is alleen geen centrum. De huisjes van BB staan allemaal verspreid tussen de duinen, en er lopen alleen onverharde wegen. Wij hadden een mooie kamer in een bed & breakfast,  The Retreat. De bijbehorende mevrouw had wat weg van Tante Tilly van de familie Klots. Een kloddertje roze hieeeeerrrrr , een kloddertje roze daaaaarrrrrr…. Volgens deze mevrouw waren zo goed als alle restaurants op zondag dicht (?), waardoor we per se bij 1 bepaald restaurant moesten gaan eten. Dan ken je Van Lokven niet he…Dat verhaal bleek niet te kloppen, want Erik kon gewoon lekkere spare-ribs bestellen.
Betty’s Bay heeft 2 toeristische trekpleisters. De eerste is de botanische tuin. Dit is een groot park, maar niet zo aangelegd als bijvoorbeeld de tuin van Kirstenbosch. Prima voor een zondagmiddagwandeling, mits het droog blijft. De tweede trekpleister is de pinguïnkolonie. Op een stuk rotsachtige kustlijn zitten enkele duizenden pinguins. Ik heb er nog nooit zoveel bij elkaar gezien – en geroken J.
Op maandag was het tijd om de rust van Betty’s Bay achter ons te laten, en door te reizen naar Mossel baai. Dit is een grotere plaats aan de kust. We hadden in een folder gezien dat er een Aloe fabriek was direct aan de grote weg. (Aloe is een soort vetplant waar ze cosmetische producten van maken) Wij waren daar enthousiast over, wie weet hadden ze nog wat aan Erik’s Lean Six Sigma ervaring… Dus we stapten uit de auto voor een factory tour. Volgens de mevrouw van de winkel ‘konden we de fabriek helaas niet bezoeken omdat ze net de flesjes aan het vullen waren’…. Dat is toch het kenmerk van een fabriek, dat er gewerkt wordt… Afijn het ging niet door. Verderop een ander Aloëbedrijf, dus nieuwe ronde, nieuwe kansen. Helaas kwamen ze hier ook met een wazig verhaal, ondanks banners waarop deze fantastische tour werd aangeprezen. Wij kunnen jullie dus niet verder inwijden over de geheimen van de Aloëplant.
In Mossel baai hebben we de Zuid-Afrikaanse hitfilm Liefling bezocht. Denk aan Alles is Liefde meets Mamma Mia the Movie meets High school musical. Gelukkig voor ons was de film Engels ondertiteld, het Afrikaans is namelijk makkelijker te lezen dan te horen. Het klinkt een beetje als ouderwets Nederlands, voor ons was het heel komisch om alle liedjes in de film te luisteren. Helemaal blij kwamen we de bioscoop uit, het was echt baie (erg) grappig. Even een paar woorden voor de taalcursus: Bekkie -> mond, Boetie -> broer, Hoërskool -> middelbare school :-D
Momenteel zitten we in Knysna, dit is een echte vakantieplaats. Knysna heeft een mooie combinatie van kustlijn, bossen, rivieren maar ook avontuurlijke activiteiten. Gisteren hebben we een  4 uur durende kanotocht doen over de rivier gedaan, het was echt heel erg leuk. Voor de TBL’lies:  in het verleden behaalde resultaten met kanotochten bieden geen garantie voor de toekomst! Met de kano ga je op in de natuur, omdat het zo lekker stil is. Onze gids hoorde dat er een paar vogels luid tekeer gingen in de bosjes, dus wij erop af. Een grote slang van 1,5 meter (zie foto!) had zich tegoed gedaan aan een vogeltje uit het nest. Met onze kano waren we er vlakbij, ik had eigenlijk niet helemaal in de gaten dat het zo’n grote slang was. Misschien maar goed ook dan he…
Na de middag heb ik echt iets gaafs gedaan, namelijk paragliden. Dat is aan een parachute van de berg afhollen, en dan opstijgen. Dat je blijft zweven komt door de warme luchtstroom, hierdoor kun je ook omhoog vliegen! We gingen dus niet van de berg naar beneden, maar kwamen op dezelfde plaats weer terug. Het was een heel raar gevoel, je zweeft dan echt. Ik kreeg bij het vertrek wel een beetje de bibberitis, maar het ging allemaal zo snel dat ik er niet echt bij na kon denken. Erik dacht nog dat ik het niet durfde, maar het bewijs staat op de video!
Film Steef Paragliding.wmv


5 opmerkingen:

 1. Hallo lieverds,

  Wat een gave verhalen, foto's én FILM natuurlijk. Dat staat ook nog op onze to do list ooit!!!

  Hier gaat alles z'n gangetje. De hormonen spelen soms wat op en dat zorgt voor wat traantjes om niks, maar ja :-). Verder hard aan het werk en gaan we volgend weekend met de familie Bongers gezellig samen weg.

  Geniet er samen maar lekker van en tot de volgende keer!

  Liefs Jef, Wilma , Jami en ???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Steef en Erik,

  Wat een heerlijke verhalen en leuk filmpje weer. Ik vond het ook zo leuk dat jullie vorige week belden.

  Vandaag met gezellig met Kim op stap geweest en daarna daar blijven eten. Nu met de pootjes omhoog. Morgen gezellig bij Jef en Wil eten.

  Liefs Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Steef en Erik,
  Hierbij een berichtje van de TBL-ies. We hebben de kanotocht voor november al geboekt hoor!
  Wat fijn dat we voortaan allemaal spannende dingen kunnen doen tijdens de weekendjes, je bent een echte held! Na paragliding is niks meer eng!
  We hebben je gemist bij het dictee, we hebben weer voor ruim 3350 fouten gezorgd :-). Herman heeft nog een cadeautje voor jou bij ons achtergelaten....
  Vanavond hier meidenavond, uiteraard met brownies,, al halen die het in de verste verte niet bij jouw chocoladecake natuurlijk!
  Dikke kus en nog heel veel plezier. geniet ervan!!

  Es, Loes, Kim en Bren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi reizigers,

  Wij hebben hier met het gezin en opa en oma die leuke verhalen van jullie met die super mooie foto's gelezen en bekeken.
  we zien wel dat we hier veel missen.
  Het gaat hier allemaal zijn gangetje, en we zullen nog vaak met opa en oma jullie website bekijken!

  Groetjes Rinio, Jacqueline, Bas en Didi en dikke kus van Jan en Toos

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heej Steef en Erik,

  Leuk om jullie avonturen te lezen en zien! Dat paragliden ziet er ook wel echt heel gaaf uit (hoewel ik niet weet of ik zou durven).

  Ik heb jullie ook wat foto's gemaild van ons grootste tijdverdrijf van het moment :-) onze lieve Sebastian dus. Ik hoop jullie snel te spreken.


  Liefs,
  Saskia.

  BeantwoordenVerwijderen