zaterdag 29 januari 2011

Chiang Mai – Orchideeën en olifanten

Ons vorige verhaal eindigde in Bangkok, vanwaar we de nachttrein hebben genomen naar Chiang Mai, in het noorden van Thailand. De nachttrein bestond uit coupes met 4 bedden, maar de coupes hadden geen deur erin. Ieder bed had een gordijntje voor de privacy. Ondanks dat het erg rustig was in de trein hadden we toch slecht geslapen, dus we kwamen een beetje gebroken aan in Chiang Mai.
Ons eerste doel was het boeken van een hotel of guesthouse. We hadden voor de zekerheid een adres van internet, zodat we altijd nog daarheen konden. Op het station ging ik even langs de VVV om een kaart te halen. De VVV bleek een grote fuik, niks objectief bureautje maar mensen die je in hun busje wilden laden om naar hun guesthouse te gaan. Voordat we het wisten zaten we achterin een soort van jeep en daar gingen we (dus niet naar het adres wat we bedacht hadden). Achteraf bleek dat we het heel erg hadden getroffen. Ons guesthouse, Chiang Mai Thai House, lag aan een rustige straat, aan de rand van het centrum. Er was gratis wifi, een grote kamer met eigen badkamer en een zwembad. En dit allemaal voor 10 euro! (Het kon vast nog ergens goedkoper maar we hebben maar niet meer verder gezocht…)


De volgende dag wachtte ons een cursus Thais koken. De juf kwam ons zelf ophalen bij het guesthouse. In 6 uur gingen we per persoon 6 gerechten maken, dus het tempo zat er goed in ;-). Wij weten nu alles van pepers (hoe kleiner, hoe pittiger), kokosroom (niet hetzelfde als kokosmelk) en currypasta. Ik had o.a. heel lekkere kipsate gemaakt en Erik bijvoorbeeld gestoomde bananencake. Mmmmmm! Tussen het koken door gingen we ook nog naar de markt voor uitleg over de producten. Hier hebben we de Thaise delicatesse horse-pee eggs gezien, dit zijn eieren die 100 dagen onder de grond zitten, vroeger onder een laagje van, jawel, paardenpis. De eieren worden dan zwart vanbinnen…. Wij hebben ons er niet aan gewaagd .
Vanuit Chiang Mai kun je heel makkelijk meerdaagse trektochten in de bergen boeken. Wij vonden dat wat te lang en te heftig, dus gingen we voor een 1-daagse excursiedag, met hele korte trekking. De eerste stop was een orchideeënfarm, echt ongelooflijk wat een grote orchideeën ze hier hebben!


Daarna gingen we naar het dorp van de langnek mensen. Zij hebben ringen om hun nek, waardoor hun nek langer is geworden. Wat ons opviel was dat ze allemaal heel mooi opgemaakt waren, ook de meisjes al.

De volgende stop was het rijden op de olifant, dat was echt heel grappig. Het leek een beetje op rijden op de kameel, maar dan hoger. Erik heeft de olifant als beloning veel lekkere banaantjes gevoerd.


’s Middags gingen we hiken naar een mooie waterval. Met 30 graden hitte weer een pittig tochtje, ik ging er flink van zweten. Erik nam daarna een lekkere koele duik, ik had even gewacht tot het raften. Voor het raften kregen we eerst instructie van de coach om alle commando’s te leren. Wij zaten in de boot met een stel Duitsers, het was echt lachen. Ik was al binnen 2 minuten zeiknat ;-). Gelukkig stond de rivier niet zo hoog (het is geen regenseizoen hier), anders was het nog best gevaarlijk – zoals we aan de littekens van de coach konden zien. Na een lange en actieve dag wachtte ons weer een lekker maaltje in Chiang Mai..
De volgende dag hebben we rondgefietst door de stad. Bij toeval kwamen we op een schoolplein terecht, waar ze net gymles hadden. Erik heeft een potje meegespeeld met hun spel, het heet kator. Het lijkt een beetje op voetballen – maar dan anders. Ondertussen waren er allemaal andere nieuwsgierige kinderen die Engels wilden praten, dus had ik maar even een fotopresentatie over Nederland gehouden 


Volgende keer het vervolg van Peking Express – de Mekong route, waarin wij de grens met Laos oversteken…2 opmerkingen:

 1. Hallo Steef en Erik,

  Leuk verhaal weer. Dat Thais koken schept natuurlijk hoge verwachtingen voor over een maand of 6 ;-)

  Veel plezier nog!

  Groeten Rob en Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Steef en Erik,

  Ik sluit me ook graag aan voor de Thaise "reis"tafel :)

  Wat een heerlijke verhalen weer en wat een mooie foto's. Vanavond een verjaardagsetentje met Wilma en Elke bij de Wereld.

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen